nyårsklänning Alice

Jag valde att sy en klänning, eftersom man kan utrycka så mycket just genom att designa personliga kläder. Först och fränt sydde jag klänningen efter min egen kropp vilket gör den figursydd efter just mina former.

Klänningar är något som jag tycker väldigt mycket om eftersom det finns så många olika modeller som alla kan framstå på olika sätt beroende tillfälle. Det finns allt från prydliga bröllopsklänningar till enkla strandklänningar och jag gillade att ha möjligheten att kunna göra något simpelt men samtidigt elegant. När jag började sy klänningen var planen att det skulle bli en nyårsklänning och där av vara svart med små detaljer som t.ex ett glitter.

Eftersom jag tittade mycket på programmet ”Say yes to the dress” när jag skulle rita ut min klänning så tog jag inspiration från det programmet och valde att göra en så kallad ”Sweetheart neckline”. Men eftersom det inte var en bröllopsklänning jag skulle göra så satte jag också ett glittrigt tyg bakom urtinningen för att få klänningen att passa in bättre på nyårstemat. Jag tycker att små detaljer är dem som gör ett klädesplagg unikt och därför valde jag att också sätta ett glittrigt skärp runt midjan och ett hål i ryggen.

Skärpet visade sig inte fungera eftersom klänningen var av i stretchigt tyg och skärpet inte var det, eftersom jag hade sytt skärpet efter min midja så gick klänningen inte att ta av och på med det.

I försök om att fixa mitt misstag gjorde jag en snörning i ryggen som blev väldigt fin för sig men som inte riktigt passade in till resten av klänningen. Jag stötte på fler problem efter det men det slutade med att jag tog bort skärpet och sydde igen hålet i ryggen och min klänning blev en helt ny klänning. Men den passade fortfarande in som en nyårsklänning och även om den inte blev som jag tänkt mig så blev klänningen bra tillslut. Snörbingen i ryggen gav klänningen en karaktär och det ger också mig möjligheten att justera klänningen som jag känner, det finns många olika sätt att snöra på och som ser olika ut, med lite tålamod kan man snöra om den på olika sätt varje gång man använder klänningen.

Varför jag gjorde just en nyårsklänning är för att nyår är den högtid som jag tycker om mest, det är slutet på någonting men också början på något nytt och i den stoden under alla fyrverkerier så har man så många möjligheter framför sig, ett nytt år och en nystart. Man tillbringar tiden innan och efter tolvslaget med de människor som betyder mest och det är alltid en så glad tid. Sekunderna innan midnatt då alla räknar ner tillsammans och man bara vet att hela Sverige står ute och tittar upp mot himmelen, 00.00 på kolakan och raketer som lyser upp himmelen i alla regnbågens färger, det finns ingen bättre känsla. Sedan brukar jag bara kunna sitta där och titta på fyrverkerierna förväntans full över vad det nya året kommer ha att erbjuda och så är det varje år oavsett vad som har hänt.

När jag sedan tänker tillbaka till nyår kommer jag att minnas klänningen jag bar för att det var det första plagget jag bar under det nya året. Därför är klänningen viktigt eftersom man vill kunna känna sig fin, och det är det klänningar betyder för mig, de får mig att känna mig finare än vanligt.

Min klänning är ganska simpel men med detaljer som ändå gör den unik, glitter är ett måste när det kommer till nyårsklänningar men också något jag tycker är jättefint i vissa mängder så därför valde jag att göra detaljerna just i glitter för att det inte skulle bli för mycket.  Jag tycker att min klänning blev väldigt fin även om jag fick göra många ändringar på vägen och den passar definitivt in som min nästa nyårsklänning.

Jag har lärt mig väldigt mycket under detta arbetet och minst sagt att det saker inte alltid är så lätt som det ser ut. Jag har fått göra om nästan allt, från att sy in midjan till att klippa hål som sedan var tvungna att sys ihop igen. Jag lärde mig hur man syr fast en dragkedja även om jag blev tvungen att ta bort den, jag lärde mig också hur man syr på resår (som jag också dog bort efteråt). Mitt största problem var just skärpet som inte var stretchiga och jag fick ompröva en massa lösningar, men jag har iallafall lärt mig att inte blanda stretchiga och ostretchiga tyger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *